Per: Associació Pagesos A: Octubre 29, 2017 A: General Comentaris: 0

Els pagesos del Bruc s’han constituït en associació, com a primer pas per poder realitzar accions conjuntes de promoció del producte, el primer pas ha estat demanar l’accés als recursos europeus que gestiona el DARP (departament d’agricultura ramaderia i pesca) per promoure les cadenes curtes i mercats locals. L’objectiu d’aquest és facilitar les accions dels productors o agrupacions de productors agraris en favor del consumidor o consumidora final, amb la intervenció d’una persona intermediària.

Independentment de si en aquest primer intent s’aconsegueix accedir a aquesta subvenció, el fet en si és remarcable, un pas més en el procés de consolidació del sector agrari del municipi i de la defensa grupal de les seves activitats, la presa de consciència sobre la necessitat d’afrontar aquesta situació de manera conjunta i la identificació de quins son els recursos als quals podem accedir.

Les cadenes curtes i mercats locals són una de les eines que estan sorgint amb força des dels ens públics com manera de reforçar els productors locals, donant resposta a un dels aspectes més descuidats pels pagesos (si més no al nostre municipi), posant la seva producció en valor i fer-la arribar amb el seu just reconeixement als consumidors.

Tocant de peus a terra, comencem per allà on tenim un producte més consolidat, que és la promoció d’oli. El Bruc disposa d’unes 170 hectàrees productives conreades d’unes varietats poc comunes com són la Vera i la Palomar, que en molts casos finalitzant en els molins de la zona, l’agricultor local no és capaç de fer valdre el seu oli al mercat. Revertir aquesta situació és la tasca més immediata, a través de la promoció d’un producte amb un valor inqüestionable. Actualment tenim la fortuna de poder afegir altres bones iniciatives: horta, aviram, vedella, ous, fruits secs, vinya, formatges, mel…i un punt de trobada per tots, amb origen en el parc natural de Montserrat, una denominació d’origen inqüestionablement valuosa.

Una cita, enguany la 3ª edició de la fira de nadal del Bruc, amb data 2 de desembre, vol ser un referent pels productors locals, a més d’un moment de diversió i de retrobament amb l’entorn de Montserrat.