Per: Associació Pagesos A: Agost 24, 2017 A: General Comentaris: 0

Podem dir que el Bruc és un poble amb sort pel seu entorn privilegiat, segurament molts del que hem vingut a viure ho hem fet per estar al peu de la Muntanya de Montserrat, a tocar d’un Parc Natural, la cura d’aquests espais amb àmplies zones de conreu en producció, moltes d’ells amb oliveres, però també ametlles, alguna vinya, cereals i pastures…està en mans de la viabilitat de les explotacions agràries, si reflexionem sobre aquest fet, ens farà tocar de peus a terra, i val més tard que mai ens hi hem de posar mans a la feina.

Durant tot el 2017 el projecte Life The Green Link ha estat realitzant tasques de repoblació vegetal en la zona afectada per l’incendi del 2015, el nostre poble ha estat escollit per realitzar una prova pilot de replantació d’arbres amb una tècnica que permet garantir l’aportació d’aigua durant el primer any, donat que aquest és un dels factors primordial per la supervivència dels exemplars.

Com sabeu i sinó a partir d’ara sabreu, les varietats d’olivera arrelades al Bruc són la Vera principalment i la Palomar, la primera d’elles és força singular i el Bruc en té grans extensions, també s’extreu un oli especial amb un gust personal i molt apreciat. Doncs es dona el cas que les empreses que es dediquen professionalment a preparar planters no produeixen aquesta varietat, el mercat el copsa la varietat arbequina, a més, per fer nous planters calen 2 anys d’espera i la plantació ha de ser feta aquesta primavera.

El voluntariat ambiental del Bruc ha decidit fer el possible per respectar les varietats autòctones, juntament amb el suport dels agricultors del municipi i utilitzant tècniques tradicionals, recol•lectarem llucs d’exemplars adults de vera del poble que seran el nou planter, aquesta tècnica que feien servir els nostres avis permetrà mantenir les especies identitàries del Bruc també a Sant Pau de la Guàrdia.

I una curiositat, perquè vera al Bruc? perquè una varietat diferent? Diuen els que han viscut a pagès que és culpa de les tècniques de recol•lecció manual, aquí abans es recollia l’oliva del terra i per fer-ho calia una varietat que fes un fruit gros, una oliva grossa, i vet aquí que l’oliva de vera és ben grossa!!

Més informació a la plana web del projecte LIFE The Green Link